03-06-13

In het hart van het Oude Rome

Banner Rome.jpg


Vrijdag 26 april 2013 (2) 

 

Om 14:00 uur stipt gaan we op stap voor onze eerste wandeling door Rome. We hebben het Forum Romanum en het colisseum op het programma staan. We hebben helemaal geen haast want dit programma is gespreid over deze namiddag en dinsdagvoormiddag. Eerst trekken we richting Piazza Venezia die volledig gedomineerd wordt door het imposante monument van Victor Emmanual II. Maar de hele omgeving straalt geschiedenis uit. We zijn verrast door de enorme drukte.

IMG_1064.JPG

Toen wij hier in 2004 waren, lag het plein er bijna verlaten bij, maar ja het was toen ook december. Achter het monument beklimmen we de trappen van de Capitolinoheuvel en komen terecht op de elegante Piazza del Campidoglio die gedeeltelijk ontworpen is door Michelangelo en waar het beroemde ruiterbeeld van Marcus Aurelius centraal staat. Rondom bevinden zich de Capitolijnse Musea die de belangrijkste kunstwerken uit de Romeinse Oudheid bevatten. We hebben ons voorgenomen om tijdens ons bezoek aan Rome zo veel mogelijk buiten door te brengen en enkel een museum aan te doen bij slecht weer.  Vandaag valt er wel af en toe wat regen, maar niet in die mate dat het hinderlijk is, dus we blijven buiten. In deze zone is er trouwens zeer veel te zien want we bevinden ons midden in het hart van het Oude Rome. Op één zijde van de piazza staat het Palazzo Senatorio. Vòòr het gebouw staat een tamelijk indrukwekkende politiemacht klaar die een kleine groep manifestanten nauwlettend in de gaten houdt. Eén van de  demonstranten, een man die wat weg heeft van Beppe Grillo, staat luid verwijten te schreeuwen naar het gebouw waar blijkbaar een politieke vergadering plaats heeft. Dezer dagen zit Italië in de beslissende fase van de vorming van een nieuwe regering onder Enrico Letta, nadat de verkiezingen van februari laatstleden een maandenlange impasse hadden opgeleverd. De politie laat rustig begaan en de toeristen lijken zich van het hele gedoe niets aan te trekken. Ook wij niet. We stappen even de Santa Maria dei Aracoeli binnen, één van de oudste kerken van Rome, daterend van de 6e eeuw. Zoals alle Romeinse kerken is ze rijkelijk versierd met muur- en plafondschilderingen en voorzien van veel marmer. Opvallend zijn de tientallen kroonluchters die het koor en de middenbeuk sieren.

Als we terug buiten komen, merken we dat onze regenjasjes witte vlekjes vertonen. Ook de uniformen van de polite-agenten zijn helemaal wit gestippeld. De zachte regenbuien hebben ongewoon veel woestijnzand meegebracht en alles zit onder de vlekken. Vooral de auto’s zijn bevuild en het is duidelijk dat de carwashes hier volgende week veel werk zullen hebben. Gelukkig is het stof gemakkelijk van de kleren te verwijderen. In het parkje naast het Palazzo Senatorio staat op een zuil het beroemde beeldje van de wolvin die Romulus en Remus, de stichters van de stad, zoogt. We wandelen verder tot de uitkijk waar je een tamelijk goed overzicht hebt over het Forum Romanum met de Triomfboog van Septimus Severus, de tempel van Castor en Pollux en

IMG_1103.JPG

andere overblijfselen van de oudheid. We wandelen langs de buitenkant van het Forum en bereiken de via dei Fori Imperiali die in rechte lijn naar het indrukwekkende Colosseum leidt. Hier heerst een nog grotere drukte. Tussen de resten van het oude Rome wandelen duizenden toeristen naar één van de belangrijkste monumenten van de stad: het grootse Colosseum. Verschillende levende standbeelden en verkopers van allerlei prularia doen hun best om de massa vreemdelingen enkele euros lichter te maken. Op de hoek van de via Cavour onder de bomen lonkt een schaduwrijk terras. Dit lijkt ons hét moment en de ideale plek om even uit te blazen bij een fris glas wijn voor de ene en een lekkere pint voor de andere. De temperatuur is heerlijk en ondanks de dreigende wolken blijft het droog.  We blijven er een hele tijd plakken vooraleer we verder trekken tot bij het Colosseum. De drukte en de lange wachtrij doet ons afzien van een bezoek. We wandelen nog even verder tot aan de Triomfboog van Titus en dan klimmen we de trappen achter het Colosseum op richting San Pietro in Vincoli. Met ons weinig gedetailleerd stadsplannetje is het even zoeken, maar als we een lange trap onder een donkere doorgang doorwandelen, komen we op het plein vòòr een aan de buitenkant niet zo imposante kerk. Binnenin is ze echter rijkelijk versierd maar dé trekpleister is het beroemde Mozesbeeld van Michelangelo. Je wordt toch altijd even stil als je oog in oog staat met een wereldberoemd kunstwerk, al is het nog zo een vertrouwd beeld. Prachtig gewoon!


vorige                                  volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rome |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.