15-06-13

Piazza Navona

Banner Rome.jpg


Zondag 28 april 2013 (1)

 

Als we opstaan kleurt de hemel helemaal blauw en is er geen wolkje te zien. Nu al heerst er een zeer aangename temperatuur en iedereen is opgelucht als daarenboven blijkt dat A volledig hersteld is. Vooraleer we vertrekken laten we door Carlo voor vanavond een tafel reserveren in ristorante Angoletto, een visrestaurant in de buurt van het Pantheon. We beginnen vandaag onze wandeling trouwens ook bij het Pantheon, maar eerst stappen we even de kerk van Sant’Andrea della Valle binnen, vlakbij ons hotel. Het is een verrassend grote en mooie kerk met eens te meer schitterende plafondschilderingen. Aan het Pantheon is het op deze zondagmorgen al zeer druk. Met zijn kolossale zuilen en grootse koepel is het gebouw zeer impressionant zeker als je weet dat dit bouwsel al bijna 2.000 jaar overeind staat en onveranderd is gebleven.

IMG_4404.JPG

Nòg imposanter is de binnenkant: boven de enorme ronde ruimte torent de immense koepel, die in het midden open is waardoor de regen ongehinderd naar binnen kan vallen. Vandaag is het echter de zon die uitbundig naar binnen straalt. Het is niet duidelijk waarvoor het gebouw in de Oudheid precies diende, maar meer dan waarschijnlijk was het een tempel die gewijd was aan alle Olympische goden, vandaar de naam. Nu is het een kerk met verschillende altaren langs de cirkelvormige muren. Echt indrukwekkend! Ook het plein vòòr het Pantheon, de Piazza della Rotonda, is zeer de moeite waard. In het midden staan een obelisk en een monumentale fontein met barokke beelden. De vele terrassen rondom zorgen voor een zeer aangename sfeer want het is heerlijk om hier de toeristische drukte gade te slaan tegen de achtergrond van het prachtige Pantheon. We wandelen door smalle straatjes langs enkele leuke winkeltjes en de overblijfselen van de tempel van Hadrianus aan de Piazza di Pietra en dan gaat het naar de kerk van San Luigi dei Francesi waar een drietal schitterende werken van Caravaggio te bewonderen zijn.

 

Daarna trekken we naar de Piazza Navona, wellicht het mooiste plein van Rome. Het baadt in de zon en het licht is ideaal voor mooie foto’s. Op het plein staan niet minder dan 3 barokke fonteinen, waarvan de middelste, de Fontana dei Quattro Fiumi, gebeeldhouwd is door Bernini. Het water spuit overvloedig langs alle kanten en duiven vliegen aan en af op zoek naar het mooiste plekje om zich te laten fotograferen.

IMG_4472.JPG

De eveneens barokke witte gevel van de Sant’ Agnese in Agone steekt mooi af tegen de azuurblauwe hemel. In het centrum van het plein staan tientallen kraampjes van kunstenaars en het zijn vooral de portret- en karikatuurtekenaars die succes hebben. Op de terrasjes rondom genieten de mensen van de zon bij een kopje koffie of een glaasje wijn. We brengen een bezoekje aan de kerk van Sant’ Agnese in Agone waar net de mis voor de Plechtige Communie eindigt, altijd een mooi en ontroerend moment. Even ontroerend zijn de familietfereeltjes op het plein vòòr de kerk: ouders, grootouders en natuurlijk de communicanten zelf worden er hartelijk gefeliciteerd en er worden nog een paar familiefoto’s gemaakt bij de fontein. Wij wandelen verder en gaan op zoek naar de kerk van Sant’ Agostino waar een fresco van Rafaël te bewonderen is en een schilderij van Caravaggio. Er staat ook een madonnabeeld dat wordt vereerd door zwangere vrouwen en koppels met een kinderwens.  Hiermee hebben het wel even gehad wat kerken betreft en we wandelen naar de via dei Coronari, bekend om zijn talrijke antiekwinkeltjes. Maar die zijn op zondag allemaal geloten. Toch is het leuk om door de straat te wandelen. Op een pleintje vinden we het zeer aantrekkelijke terras van het restaurant Sangallo ai Coronari en we vleien er ons neer voor IMG_4530.JPGeen zondagse aperitief. Het worden er uiteindelijk zelfs twee want het is hier zo heerlijk zitten. De prosecco is bijzonder lekker en behalve een grote bokaal vol chips en een bordje olijven krijgen we er nog een heel schoteltje hapjes bij. De pret wordt een beetje gedempt wanneer ze ons niet minder dan 64 euro teveel aanrekenen en we nog van ons af moeten bijten vooraleer ze hun vergissing toegeven. Het is al ruim over 14 uur als we terug opstappen en we moeten nog eten… We besluiten om het beperkt te houden want om 19 uur zitten we alweer aan tafel. Op het einde van de Coronari vinden we een klein winkeltje waar de broodjes en de hammen er zeer aantrekkeilijk uit zien. Je kan er de focaccia op de gewenste maat laten afsnijden en ook de prosciutto en de provolone worden vers afgesneden. Een droog gebakje als dessert kan er ook nog bij. Ondanks we alles uit het vuistje op straat moeten opeten, smaakt het voortreffelijk.

 

vorige                                           volgende 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rome |  Facebook | |

De commentaren zijn gesloten.