30-11-13

Een lokale markt

Banner Namibie.gif

Zaterdag 14 september 2013 (1)

 

Ik heb niet te best geslapen vannacht want het was zeer warm en er was een vervelende mug. Deze morgen liepen er weer twee kudu’s rond onze bungalow. Vandaag rijden we door Ovamboland verder naar het Noorden. De Ovambo zijn de grootste etnische groep in Namibië. Niet minder dan 50% van de bevolking behoort tot deze bevolkingsgroep die eveneens in het zuiden van Angola leeft. Het eerste deel van onze rit loopt nog door het Etosha Park. We rijden namelijk net zoals gisteren de oostelijke poort binnen en verlaten Etosha via de noordelijke poort. Het wordt een nieuwe halve game drive en opnieuw zien we heel wat wilde dieren: zebra’s, springbokken, gnoes en giraffen. Sommige giraffen trekken eenzaam door de vlakte. Marc noemt ze ‘salami-giraffen’: ze zijn oud, solitair, hebben een donkere kleur en… komen weldra in de salami terecht. Plots heeft iemand een neushoorn met jong gespot. De bus stopt bruusk, maar de dieren verdwijnen vliegensvlug in het struikgewas. Ik heb ze toch enigszins op de foto, maar J was sneller en zorgt uiteindelijk voor een prachtige foto die ze belooft aan iedereen te zullen doorsturen. Wij rijden door een prachtig landschap waarin alle tinten geel en groen mekaar

Namibie Carlos 2 052.JPG

afwisselen en sommige stroken zelfs turquoise kleuren. Het is de enorme zoutpan die er van ver als een meer uitziet en waaraan Etosha zijn naam dankt. In de kale witte vlakte lopen sporen van allerlei dieren en hier en daar zien we ook een kudde zebra's, een paar oryxen of enkele gnoes en dat levert telkens een mooi plaatje op. Bij de King Nehale Gate stoppen we nog bij een laatste waterplas waar gnoes, springbokken, oryxen en wrattenzwijnen vreedzaam samen komen drinken. Hoog in een boom zit een white backed vulture of witruggier.  Hier verlaten we definitief Etosha National Park. Bij de rangerpost ligt een groot dik boek waarin manueel elke voorbijkomende auto wordt genoteerd: merk, kleur en nummerplaat. Onze bus is pas het vierde voertuig dat hier vandaag voorbijkomt. En dan zijn we buiten de wildzone, d.w.z. kuddes koeien i.p.v. zebra’s, al zien we in de verte toch nog een grote groep gnoes. Het wordt een beetje wennen en ik betrap er mezelf nog regelmatig op dat ik de horizon nog steeds afspeur naar wilde dieren.


We houden een stop in Omothyia voor een bezoek aan de plaatselijke markt. Langs de weg houden kleurig geklede vrouwen kraampjes open met groenten en fruit, kruiden, vlees, meel, zout, wormen, gedroogde visjes, marula-olie, gierstdrank, oliebollen, tekstiel en zelfs pijlen en bogen. Kleur alom, dus… fotograferen maar. Marc waarschuwt ons dat de mensen hier niet allemaal even vriendelijk zijn en niet allemaal graag gefotografeerd worden. In het geniep slaag ik er toch in enkele mooie plaatjes te maken.

Namibie Carlos 2 094.JPG

De vrouwen zien er trouwens niet zo kwaad uit. Ze zitten voortdurend onder elkaar te grappen en te giechelen. Op straat vallen ook enkele mooie dure auto’s op. Marc verklaart die door het feit dat de Ovambo’s dé commerçanten bij uitstek zijn en zichzelf een beetje als ‘de goden van Afrika’ beschouwen. We vertoeven hier niet al te lang en trekken weer verder. We rijden langs talrijke oshana’s, die typisch zijn voor deze streek. Het zijn waterplassen die vaak zeer visrijk zijn: o.a. karper en tilapia worden hier frequent gevangen en verkocht, maar het water is zeer vervuild en het is geraden hier niet teveel vis te eten. De busrit verveelt niet. Het is hoe dan ook boeiend om door het raam te kijken want er valt altijd wel iets te zien. Er zijn veel ezels en ezelkarretjes maar ook de kleine blokken huisjes zijn mooi om te zien. Sommige zijn in zeer felle kleuren geschilderd en dragen met de hand geschilderde opschriften: hair salon, car wash, e.d. maar veruit de meeste zijn bars of bottle stores. Hier en daar zijn ook nog rieten hutten achter een omheining van stokken en takken te zien, maar meer en meer verschijnen nu kleine villa’s en palmbomen. Volgens Marc was dit hier vroeger een bosrijke streek, maar alle bomen zijn gerooid voor de typische omheiningen die we de voorbije dagen overal gezien hebben. Hier en daar vallen ook de blauw-rood-groen gestreepte SWAPO-vlaggen op, de kleuren van de grootste partij van het land.

 

vorige                                     volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namibie, etosha, omothyia |  Facebook | |

28-11-13

Etosha National Park (2)

Banner Namibie.gif

Vrijdag 13 september 2013 (2)

 

Tegen de middag rijden we terug naar de Mushara Lodgevoor de lunch. Er is wat opschudding in de groep wanneer we vernemen dat de credit card van F is gekraakt. Zijn bank heeft hem ervan verwittigd dat er geprobeerd is om grote bedragen van zijn rekening af te halen, maar ze hebben het gelukkig kunnen verhinderen en meteen zijn kaart geblokkeerd. Het voorval verontrust ons allemaal wel een beetje en zet ons aan tot grotere voorzichtigheid.

Etosha Carlos 052.JPG

Om 15:00 uur vertrekken we opnieuw met de open jeep op game drive. Het weer is intussen zeer mooi: zonnig en warm. Deze keer hebben we bij de waterplassen wat minder geluk, maar onderweg zien we toch regelmatig giraffen, springbokken, oryxen of spiesbokken, zebra’s en gnoes of ‘zwart wildebees’. Als kleiner wild zijn er een gele mangoest, korhanen, tarentals of Etosha Carlos 172.JPGparelhoenen en af en toe een grote trapvogel. Ook bij de plas waar we deze morgen zo’n mooi schouwspel zagen, is het nu helemaal stil. We keren terug naar een andere drinkplaats en jawel: 3 grote olifanten, giraffen, impala’s, kudu’s, zebra’s en opnieuw 2 elanden. Er zijn zelfs 2 jakhalzen. Het is al vrij laat in de namiddag en ons geduld is toch beloond. Het wordt stilaan tijd om de terugweg aan te vatten. We hebben een prachtige dag achter de rug en uitzonderlijk veel wild gezien. Als we de uitgang van het park naderen en terwijl iedereen nog aan het napraten is, stuiten we plots op een grote kudde olifanten mét ook enkele kleintjes erbij.  Etosha Carlos 368.JPGZe staan langs de kant van de weg, en onze jeep rijdt de ander auto’s voorbij en stopt vervaarlijk dichtbij. Ideaal voor de foto’s natuurlijk, maar toch ook een beetje beangstigend. De kolossale dieren zien er heus wel gevaarlijk uit, zeker wanneer een paar van hen nerveus worden en dreigend beginnen te toeteren.  Bij één van de mannelijke dieren loopt een donker muskspoor uit een klier achter zijn oog. Dat betekent dat het in een tijdelijke staat van verhoogde hormonenproductie verkeert en zeer agressief kan zijn. Ik ben dan ook blij dat de kudde uiteindelijk toch rustig één voor één de baan oversteekt tussen de auto’s door en we kunnen doorrijden. Het was een mooie afsluiter van onze boeiende dag in Etosha.

 

Als we in de lodge terugkomen, lopen er 3 kudu’s in de bosjes achter onze chalet. Het is nog steeds warm en een korte duik in het zwembad zorgt voor een welkome verfrissing. Daarna nemen we nog even de tijd voor het overladen van de foto’s. C en ik hebben er vandaag elk meer dan 300 gemaakt! We proberen ook even te e-mailen naar het thuisfront, maar de wifi-verbinding blijkt niet te best te functioneren. Internetverbindingen blijken zowat overal ter wereld de nieuwe vorm van stress te zijn voor de toerist en daar ontsnappen wij blijkbaar ook niet aan.

Namibie Christiane 2 006.JPG

Het avondmaal bestaat vandaag uit een ‘braai’ in de ‘boma’, een cirkelvomige omheinde ruimte in open lucht met een groot kampvuur in het midden. Het oogt allemaal indrukwekkend met slaatjes, fetta, allerhande dressings, brood en ei, pompoentjes, mieliepap en natuurlijk kudu, springbok en kippenbouten op de barbecue. Maar zeer lekker is het niet. Toch is het een zeer gezellige avond bij een aangenaam zachte temperatuur en, ondanks de waarschuwingen van Marc, geen insecten. Bij het kampvuur mijmeren we nog wat na over de geslaagde en avontuurlijke dag van vandaag en over de vele wilde dieren die voor onze ogen en camera’s paradeerden. Het was een onvergetelijke belevenis.

 

Voor meer foto's uit Etosha Ntl Park: klik hier

 

vorige                         volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namibie, etosha, mushara lodge |  Facebook | |