04-01-14

Sossusvlei

Banner Namibie.gif

Zondag 22 september 2013 (1)

 

Wat heb ik vannacht de man vervloekt die ooit het waanzinnige idee had kamers te bouwen met het dak en drie muren in zeildoek! De felle wind heeft de hele nacht gezorgd voor een donderend gedreun, gefladder en gekraak en ik heb tot 2 uur geen oog dicht gedaan. Daarenboven sluit het dakvenster alleen met velcro, die niet op kon tegen de beukende wind waardoor de koude wind zo naar binnen waaide. Dit is niet zozeer Afrikagevoel maar campinggevoel en dat is niet waarvoor we het duurdere AdA betaalden… Om 5:30 uur was ik alweer wakker en ik hoorde een geluid alsof iemand op een krakende plankenvloer liep. Ik ben dan maar even buiten gaan controleren hoe erg het met die storm wel gesteld was, maar tot mijn verrassing viel dat wel mee. Zonder dat zeildoek was er wellicht geen vuiltje aan de lucht.

Namibie Carlos 4 448.JPG

Vandaag gaan we op tocht in de Sossusvlei, de meest gekende en dus ook drukst bezochte attractie in Namibië. De wekker loopt af om 6 uur. Het is koud. We kleden ons dus warm aan. Voor we vertrekken, krijgen we nog een koffie in de lobby van het hotel met een koekje en de rest van de appelcake uit Solitaire. Om 7 uur vertrekken we met de bus naar de Sossusvlei, toch nog een rit van ongeveer 60 kilometer. De ingang van het National Park ligt echter vlak om de hoek. De ochtendzon zet de omgeving in een gouden gloed en tussen de bergen hangen lange nevelslierten. Prachtig! In de vlakte lopen springbokken en struisvogels en hier en daar staat een eenzame kameeldoringboom in het oranjerood zand. Nog steeds waait de wind tamelijk fel en in de verte zien we hoe hij grote stofwolken over de duintoppen jaagt. Dit soort weer schijnt hier niet abnormaal te zijn, maar toch maakt Marc zich wat zorgen voor de rest van de dag. Bij nader toezien blijken de stofwolken in de verte mist te zijn. Laat ons hopen dat die snel wegtrekt. Ondanks het vroege uur is het druk op de weg: bussen, jeeps, auto’s. Vooral bij de beroemde Duin 45 is het al zeer druk: tientallen auto’s en bussen op de parking en een hele rij toeristen die de heuvelkam beklimmen. Wij rijden voorbij en zullen wellicht op de terugreis een stop maken. Even verder stoppen we bij een andere parking waar we moeten overstappen in een open 4X4 van de Namibian Wildlife Resorts. Het is nu 8 uur. Er volgt een korte rit van 6 kilometer naar de plek waar ons een picknick-ontbijt wacht. We nemen plaats aan een picknicktafel onder een groepje bomen en er worden 2 grote boxen uitgeladen: borden, tassen, bestek, brood, kaas, confituur, koffie en fruitsap, kortom een heel ontbijtbuffet. We zitten goed ingeduffeld want het is nog steeds koud.

Namibie Carlos 4 553.JPG

Als de magen gevuld zijn, zijn we klaar voor de beklimming van een duin, niet de befaamde Big Daddy of Big Mama maar een uitloper ervan, die wat minder hoog en dus minder lastig is. Maar ook dat valt tegen… de wind is zò strak dat we er halverwege de brui aan geven en ons in het diepe mulle zand naar beneden storten. F en C (niet ik, maar die andere) willen echter niet  opgeven en stappen moedig verder, vechtend tegen de wind en om de vijf stappen uithijgend. Dit kan nog een andere C, met zijn 73 de oudste van ons gezelschap, niet zomaar laten gebeuren. Hij is een kleine en vooral taaie sportieveling die geen enkele fysieke uitdaging uit de weg gaat. Ook hij houdt vol en bereikt de top.

 

Voor meer foto's van de Sossusvlei: klik hier

 

vorige                               volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | |

02-01-14

Vlucht boven Sossusvlei

Banner Namibie.gif

Zaterdag 21 september 2013 (2)

 

De Sossusvlei Lodge is ideaal gelegen voor een bezoek aan de vlakbij gelegen Sossusvlei. Het is Namibie Carlos 4 165.JPGeen vrij groot complex van gebouwen met een wat protserige poort die toegang geeft tot het hoofdgebouw, een zeer verzorgde tuin met bloeiende bloemen en cactussen, een prachtig groot terras, een klein maar mooi zwembad en natuurlijk de verspreid staande bungalows. De huisjes hebben een eigen terras dat uitkijkt op het schitterend landschap van de Namib-woestijn. Wij krijgen echter een bungalow toegewezen op de laatste rij en moeten het stellen met de achterkant van de andere huisjes en de parking… Pech! Om het woestijngevoel te verhogen, bestaat het dak en het bovenste gedeelte van de muren uit zeildoek.  Origineel en best mooi, maar minder aangenaam als het stevig waait, zoals we later nog zullen ondervinden. Om 16 uur verzamelen we voor de vlucht over de Namib-woestijn in een Cessna-vliegtuigje. Per jeep worden we naar het nabijgelegen vliegveld gebracht waar 2 vliegtuigjes klaar staan die elk plaats bieden aan 5 passagiers.  Twee jonge piloten geven eerst de veiligheidsinstructies en dan zijn we weg! Er staat een stevige wind en we zijn wel een beetje ongerust hoe de Cessna zich in de lucht zal gedragen. Maar dat blijkt niet nodig want we gaan niet alleen vlekkeloos van de grond, het toestel blijft ook in de lucht vrij stabiel. Meteen ontplooit zich onder ons een ronduit fantastisch en sensationeel landschap. Van bovenuit is de woestijn niet meer dan een gerimpelde zandvlakte waarin de duinen grillige figuren tekenen. De zichtbaarheid is prima en naargelang de invalshoek van de zon varieert de kleur van geel over beige en lichtbruin tot oranjerood. Schitterend gewoon. De sfeer in het vliegtuig is er dan ook een van opwinding en… zoveel mogelijk foto’s maken. Wij zitten beiden op de achterbank en hebben het beste uitzicht want we worden niet gehinderd door de vleugels.

Namibie Carlos 4 262.JPG

We vliegen boven Sossusvlei en Deadvlei, die we morgen te voet zullen verkennen. Over plattere duinen vliegen we vervolgens door tot aan de kust en daar gaat de piloot zò laag over zee vliegen dat het wel lijkt alsof we met een speedboot over de branding en de golven scheren. We vliegen op een hoogte van nauwelijks 20 meter. Sensationeel! Als we terug landinwaarts vliegen, gaat het weer over prachtige duinen die sierlijke kronkels vormen in het landschap. Nu gaan de twee vliegtuigjes dicht naast elkaar vliegen zodat we onze collega’s in het andere toestel duidelijk kunnen herkennen. Het is ook een ideale gelegenheid om mooie foto’s te maken van het andere vliegtuigje boven de duinen. En dan gaan we op zoek naar wildlife. Maar tevergeefs, op één enkele oryx na, krijgen we geen enkel dier te zien. Fascinerend zijn de lichtgroene vlakten waarin ontelbare grote en kleinere cirkels zichtbaar zijn. Het is me een raadsel waar die vandaan komen. Namibie Carlos 4 339.JPGDe groene begroeiing steekt mooi af tegen de fel oranje bodem. Prachtig! Vooraleer te landen, vliegen we nog even boven onze lodge, waar de achterblijvers ons al staan op te wachten. Om 18:30 uur, na een vlucht van 75 minuten, zet onze piloot ons veilig terug op de grond. Zeer enthousiast en opgetogen stapt iedereen uit. Het was een onvergetelijke ervaring!  De extra-uitstap was zijn geld (1.500 N$ of 117 €) absoluut waard. Ook al hebben een paar zich een beetje onwel gevoeld, toch is iedereen tevreden te zijn meegegaan en de achterblijvers zijn een beetje jaloers maar blij dat we veilig terug zijn. We hebben nog net de tijd voor een snelle douche vòòr het diner. Dit wordt ook weer een voltreffer. Er is een buffet met een zeer uitgebreide keuze aan koude en warme voorgerechten en op de barbecue liggen niet minder dan 9 soorten wild. Wij kiezen voor impala, gnoe en zebra. Zéér lekker! Intussen hebben we wel zowat alle wildsoorten gehad, denk ik. Nadien is er nog een uitgebreid dessertbuffet, maar onze magen zeggen ons dat we ons een beetje moeten beperken. Het was een prachtige dag en een heerlijke avond!

 

Voor meer foto's van de vlucht boven Sossusvlei: klik hier

 

vorige                              volgende

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: namibie, namib, sossusvlei |  Facebook | |

Vorige 1 2 3 4 5 6 7