10-12-09

2001 Zuid-Afrika

 

zuid-afrika,overzichtZuid-Afrika

3 - 22 november 2001

Lufthansa, Anders dan Anders


 klik hieronder voor een gedetailleerd reisverslag

08:37 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, overzicht |  Facebook | |

06-12-09

Op de valreep... de Tafelberg

Banner ZA
Woensdag 21 november 2001

Zou het dan toch lukken? Het is prachtig weer en als we vroeg genoeg opstaan hebben we nog de tijd om in extremis nog de Tafelberg te doen. Natuurlijk laten we die kans niet liggen. Onze bus is voor één dag nog ingeruild voor een nagelnieuwe grote Volvobus wat natuurlijk de nodige commentaren aan mijn adres los maakt. Uiteraard laat Volvo mij niet in de steek en de vergelijking met Mercedes draait 100% in ons voordeel uit. Als we aan de voet van de Tafelberg komen, staat er een lange file aan te schuiven. Iedereen wacht natuurlijk al enkele dagen op deze kans. Toch blijkt het nog mee te vallen want volgens Frans moet je hier soms een paar uren aanschuiven. ZA 60Wij kunnen na een klein halfuurtje al in de cabine van het kabelspoor stappen die ons in 5 minuten helemaal top op de Tafelberg brengt, 1.000 meter hoger. In de klim naar boven draait de cabine traag om haar as en laat ons toe te zien hoe onder ons enkele moedigen moeizaam te voet naar boven kruipen en hoe beneden de stad en de baai geleidelijk kleiner worden. Boven is het uitzicht als uit een vliegtuig en zeer indrukwekkend. Van een top is geen sprake, want dit is een grote vlakte, vanwaar natuurlijk de naam van de berg. De zichtbaarheid is prima maar er staat een strakke frisse wind. Plots komen lichte wolkenflarden aanwaaien en we vrezen dat het niet lang zal duren vooraleer we opnieuw niet meer naar beneden zullen kijken. Gulzig en ongeduldig trachten we snel het uitzicht vanuit elke hoek te bekijken en op de video vast te leggen. Maar het weer blijft goed.

Na een uurtje gaan we terug naar beneden en ten ons naar de Kirstenbosch National Botanical Gardens brengen. De tuin is 500 hectaren groot waarvan 300 hectaren gecultiveerd. Hij bevat een enorme hoeveelheid tropische planten en bomen en werd uitgeroepen tot één van de drie beste botanische tuinen ter wereld. Het is er zonnig en warm maar het groen en de schaduw zorgen voor een ZA 61
heerlijke verfrissing. We wandelen er een uurtje rond en vinden achter elke hoek verrassende ontdekkingen. Pas wanneer we terug op de bus zitten, besef ik dat dit het laatste wapenfeit was van onze reis. We krijgen de kans om ons in het hotel nog even te verfrissen en om te kleden en tegen 16 uur gaat het naar de luchthaven. Nadat we de BTW van al onze aankopen gerecupereerd hebben kost het ons nog enige moeite om al onze Randen op te doen. Christiane houdt er wel een mooie zijden sjaal als souvenir aan over. En dan begint het vervelendste gedeelte van elke reis: het onvermijdelijke lange wachten op de thuiskomst. 
 

Op het vliegtuig krijg ik het gezelschap van een Londense dame, die de plaats inneemt van een oud dametje dat weigert in die stoel te gaan zitten. We hebben op onze rij immers geen stoelen vóór ons zodat zij geen mogelijkheid ziet om haar (breekbare) bagage, die niet in het bagagerek mag, tussen haar voeten te plaatsen. Wij zitten overigens vrij comfortabel met veel beenruimte maar daarentegen moeten we de individuele videoschermpjes in de zetelrug vóór ons, missen. Ik moet nog even glimlachen om de Afrikaanse tekst op de rugleuning vóór mij: “Maak sitplekgordels vas wanneer u sit. Reddingsbaadjie onder u sitplek”. Mijn Londense buurvrouw praat veel maar zó snel dat ik haar niet altijd versta. De vlucht naar Londen duurt 11,5 uren en even na 6 uur ’s morgens landen we op Heathrow. Ik heb nauwelijks geslapen maar voel me desondanks vrij fris. Van jetlag is geen sprake want we zijn nagenoeg in dezelfde tijdszone gebleven. Nog een uurtje vlucht brengt ons in Zaventem waar we het gevoel hebben in een spookluchthaven te belanden. Door het faillissement van Sabena is de luchthaven namelijk zo goed als leeg en hele rijen Sabenatoestellen staan werkloos op het tarmac. Het geeft aan de thuiskomst een ietwat dramatische en zelfs onwezenlijke dimensie. We zijn na 3 weken in zalige hemelse sferen meteen met onze voeten terug op de grond.

 

 

08:00 Gepost door C en C | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, kaapstad, westkaap, tafelberg |  Facebook | |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende